Vier jij komende week ook Sinterklaas? Het is zo verleidelijk om te snoepen van al dat lekkers, maar gelukkig is er ook een gezonde(re) manier. Wij hebben twee recepten voor jou die niet alleen een stuk gezonder zijn, maar ook nog eens heel lekker!

Recept 1: Healthy pepernoten
Wat heb je nodig?
- 250 g speltmeel
- 4 theelepels speculaaskruiden
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 klein scheutje azijn (om het bakpoeder te activeren)
- 7 el kokosbloesem suiker
- 90 gram kokosolie (gesmolten)
- 4 eetlepels water
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Laat de kokosolie smelten. Voeg de kokosolie en het water toe.
Meng het door elkaar en kneed het tot een mooi deeg.
Maak nu kleine bolletjes, leg ze op een bakplaat en druk ze lichtjes aan. Als het rollen lastig gaat maak dan je handen iets nat en kneed ze met je handen in vorm.
Bak ze in circa 15 minuten gaar. Controleer tussendoor iedere oven is weer net anders. Laat goed afkoelen, dan worden ze lekker knapperig.

Recept 2: Gevuld speculaastaartje
Wat heb je nodig?
- Extra benodigdheden
- Keukenmachine (voor het maken van de amandelspijs) of staafmixer
- Taartbodem ongeveer 14 cm doorsnee, je kan ook rechthoekige schaal gebruiken!
- Voor de amandelspijs
- 100g amandelmeel
- 100g dadels
- rasp van 1 hele citroen (schil)
- sap van 1/2 citroen
- optioneel 1 el. Honing
- Voor de speculaas
- 200g spelt meel
- 50 à 70g kokosbloesemsuiker (hoeveelheid afhankelijk van hoe zoet je het wilt)
- 100 ml gesmolten kokosolie
- 1 el Speculaaskruiden
- 1 el. Bakpoeder
- 30 ml amandelmelk
- snufje zout
- Voor de garnering
- 20 ml amandelmelk
- handje ongezouten amandelen
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden
Begin met het maken van de amandelspijs. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal tot er een korrelige massa ontstaat. Indien het erg droog is voeg je wat water of een eetlepel honing toe. Door de honing blijft het beter plakken. Maak vervolgens een grote bal van de amandelspijs en leg deze apart.
Voor de speculaas meng je eerst alle droge ingrediënten en vervolgens voeg je de gesmolten kokosolie en amandelmelk toe. Kneed dit met je handen tot een geheel, vorm hier ook een bal van.
Verdeel het speculaasdeeg in twee gelijke delen, eventueel kan je dit met een weegschaal nauwkeurig afwegen. Vervolgens rol je het deeg uit tot een plak voor de bodem van je taartvorm. Vergeet niet om de taartvorm in te vetten met kokosolie! Je kan ook bakpapier voor de bodem gebruiken. Leg de bodem van je deeg in de taartvorm. Als je het deeg na het uitrollen lastig los krijgt kan je plastic folie gebruiken om het op te tillen.
Rol nu ook het spijs uit tot een plak ter grootte van je taartvorm. Vervolgens leg je deze op de speculaas laag. Druk het lichtjes aan.
Rol het laatste deel van het speculaas deeg uit en leg deze op de andere twee lagen. Druk lichtjes aan. Garneer met amandelen en bestrijk de bovenkant van het deeg met amandelmelk.
Zet je gevulde speculaas 20-30 min in de oven.